This is a Purot.net wiki
Pages
  • View:

Digitarina

Ihmettelijöiden valmis digitarina nimeltään "Eihän tässä ole kyse pelkästään koulusta"

Väliaikaversio

Seuraawa wäliaikawersio

"Eihän tässä ole kyse pelkästään koulusta"

http://blogit.yle.fi/aikaleima/suomalaiset-verkossa-tyopajan-luento-ja-materiaalit

http://blogit.yle.fi/avoin-yle/nain-yle-pyrkii-ymmartamaan-netin-kayttajia-lataa-artikkeli

Cernin tutkija Tim Barnes-Lee kehitti World Wide Webin. Ensimmäinen www-sivu julkaistiin 6.8.1991.

World Wide Web oli aluksi ilmainen, Bill Gates keksi ryhtyä rahastamaan nettiselaimilla. Vuodesta 1995 Microsoft Internet Explorer myytiin yhdessä koneen kanssa.

Tekstiviestin kehitti Matti Makkonen jo 1980-luvun alkupuolella, ensimmäinen viesti puhelimesta toiseen lähetettiin Suomessa 1995.

Chad Hurley kehitti YouTuben 2005.

Harvardin opiskelijat Mark Zuckerberg ja Chris Hughes kehittivät Facebookin keväällä 2004.

56 % suomalaisista 10 - 12 -vuotiaista käyttää Facebookia

Kuolemattomia kommentteja kuvan sekaan:

"Mää en halua, mää en halua."

"Kyllä ennen kaikki oli helpompaa."

"Eihän tää niin vaikeeta oo."

"Ja nyt on vieläkin helpompaa."

"Se ei oo mitään nörttiyttäkään."

"Nykyään voi kaiken tehdä netissä."

"Kyllä käsin tekemällä asian käsittää paremmin"

"En mää mikkä heavy user ole"

Kuvaideoita

Kelanauhuri (kielistudion toimimattomuuden kuvaus lienee vaikeata)

Diaprojektori

Biologiassa oli joku muu esineiden kuvaamislaite, en tiedä mikä.

Piirtoheitin, ehkä päällekkäin asetettuja kalvoja.

Laskimia, laskinten näyttölaitteita, smart board taulu, karttakeppi, fysiikan teknikkaa... joku joka työskentelee koulussa, voisi kuvata.

Koe, joka on tehty konkreettisesti leikkaa ja liimaa menetelmällä. Siis tehtävät tulostettu erikseen, leikattu irti, liimattu, ja siitä sit kopioit.

 

Juoni

Alussa 42v tuskastuu koneen kanssa ehdottomasti kotona, koska siellä ei pc-tukea paikalla ja päätyy kahville kahden muun opettajan kanssa. (Miten? Tuntevatko ennestään? jne)

Keskustelevat TVT:stä kukin omasta näkökulmastaan vertaillen mennyttä nykyiseen ja visioiden tulevaa.

...

Miten keskustelu päättyy? Mitkä ovat lopputulokset? Mikä on "tarinan opetus"? Muuttavatko henkilöt asennoitumistaan? Mitä muuta?

 

-Tapio tässä vain ihmettelee tällaisia asioita-

H: Tarvitseeko tarina opetuksen? Voihan siinä jokin lopputokaisu olla, mutta tuskin mikään opetus. Tarina loppuu ku kahvi loppuu ja aika on mennä. Toi koneen kanssa tuskastuminen on suluissa, koska taitaa jäädä pois.

Synnytystuskia


Tiedon saatavuus ja levittäminen

Miten tiedon saatavuus ja levittäminen on muuttunut n. 20 vuoden aikana? Onko opettaja turha? Miten tvt muutti opetusta? (yleinen teema Teknologia oppimisen tukena)

Tässä on sunnuntain ac-työskentelyn tulos. Ajattelimme tilanteeseen kolme henkilöä, joista 42 v kieltenopettaja on keseisimmässä roolissa (mahdollisesti, koskaan ei tiedä miten tarina eteneee).

Paikka

-koko tarinan ajan henkilöt ovat kahvilla, mutta kuva saattaa siirtyä siihen maailmaan mistä puhuja kertoo (monologi- tai ajatuspätkiä)

Henkilöt

3 henkilöä , eri ikäpolvea
n. 22 v opintojen loppuvaiheessa myös kielten opettaja "Ylivisioitunut", tekee gradua ja kertoo miten käyttää
n. 42 v. valmistunut ennen www-aikaa, englanninopettaja.
n 62 v matematiikan opettaja

"Juoni"

Aluksi painostavaa musiikkia ja pimeyttä. (Tummasävyisiä) kuvia/videota tietokoneen virheilmoituksista. (windowsin äänitehosteita musiikin seassa) Teknologia-ahdistus! Kuvat ja äänet vääristyvät. Tietokone sekoaa, täyttyy virheilmoituksista... BAM, BLUESCREEN!

Bluescreenistä siirtymä kahvikuppiin, jonka äärestä 42v havahtuu 25v ja 62v seuranaan. (henkilöt tuntevat toisensa) Taustalla kuuluu rauhallista musiikkia ja/tai puheensorinaa.

42v huokaisee: "Kyllä ennen kaikki oli niin paljon helpompaa.."

Kuvia "vanhoilta hyviltä ajoilta": opinto-oppaita, papereita, ruutuvihkoja yms. jne. (Tietänette minua paremmin nämä...) Ajan kultaamia, nostalgialla silattuja muistikuvia höystettynä tuon ajan musiikilla.

25v keskeyttää muistelot (rauhallinen kuvien virtaus ja soljuva musiikki pysähtyy yhtäkkiä) ja tuhahtaa "hmph, teknologiassa on tulevaisuus! Nykyään kaiken voi tehdä netissä, ja hyvä niin." Tietokoneita, iHärveleitä, apuohjelmia, sovelluksia, teknologiaa, uutta uutta uutuutta!! Taustana modernia synavoittoista tietokonemusiikkia, ehkä scifi-tunnelmointia. Tulevaisuuden huimia visioita! Käyttää nettiä luontevasti ja tehokkaasti. Yhtenä kuvana voisi olla Nellissä tiedonhaku hakusanalla " I love you so"

Siirtymä 42v:n ajatuksiin. Näkee internetin sekavana tietotulvana, ei osaa erottaa olennaista epäolennaisesta. (kuvaa/videota googletuksen vaikeudesta, mainoksia, jotka kehottavat klikkaamaan tjsp.)  Sekavaa, poukkoilevaa musiikkia, nopeita vaihdoksia, kaoottisuutta.

 

- 42v kritisoi tietokoneen käyttöä, kertoo esimerkin, kuinka ei onnistunut (jotain koneen kanssa, itse ajattelin omaa esimerkkiäni, kun tumpeloin kurssien kanssa, kun kurssien aikatauluja yliopistolla ei enää ollut opinto-oppaassa, vaan ne on netissä, jos laitetaan 42v kurssille eikä opiskelijaksi, niin ei toimi, voisi kommentoida vaikka poikansa opiskelun aloittamista). Ennen kaikki oli vielä inhimillistä.

- 25v kertoo, ettei hän mitään opinto-oppaita selaa. Kaikki on netissä. Eikä voisi elää ilman nettiä, tai esim. tehdä gradua ilman nettiä. Enemmän ongelmana tiedon paljous ja sen laadun tunnistaminen

- 42v muistelee omaa graduntekoaan. Kuinka kirjoitti lähteet ruutuvihkolle, joka edelleen on tallessa. ( kirjoittanut tietokoneella, mutta esim. sisällysluettelon tekeminen oli niin hankalaa, aina kun muutti sisältöä, niin piti kirjoittaa uudestaan)

- 62v voisi kertoa siitä miten kirjoitti vielä kirjoituskoneella. Lakkaa kului. Eikä kaipaa niitä aikoja takaisin. Kehuu kuinka nykyään on kaikenlaista. Esimerkkinä materian tuottaminen nettiin, avun kysyminen google-keskusteluryhmältä. "Vastaukset tulivat samana  päivänä, ensimmäinen tunnin ja toinen kahden kuluttua." Hänen äitinsäkin 80v innostunut ja valveutunut netin käyttäjä (vrt uutisointi joku vko sitten iäkkäästä miehestä, joka surffaili aktiivisesti), tämä matikan ope auttanut äitinsä alkuun ja siitä se sitten lähti...

saa ideoida kuinka keskustelu etenee, katso taustoista minkälaisia asioita tuovat esille

Osallistujien taustaa... saa keksiä lisää

22-25v

- voisi esittää idealistisia vaatimuksia, millainen koulun pitäisi olla, miten kaikki pitäisi tehdä.

- lisäksi puhuu vaikka arabian keväästä

42 v

Nyt mennyt koulutukseen, koulu (ja kaupunki) yhdistyvät, pakko mennä täydennyskoulutukseen, eikä edes kurssi-ilmoittautumista voi tehdä ilman konetta
ostanut juuri koneen, eikä pysty ilmoittautumaan verkkokurssille, ei löydä milloin opetus alkaa. Osaa käyttää sähköpostia, tekstinkäsittely, googlea, ja facebookia, kun oma lapsi auttoi. Pitää siitä, että kirjoittaa asiat paperille. Sillä tavalla ne ovat konkreettisempia. Argumentteja koneen käyttöä vastaan: koneelta tekstin lukeminen hitaampaa ja raskaampaa kuin paperilta lukeminen. Eikä pysty alleviivaamaan ja kirjoittamaan marginaaleihin. Kokonaisuuden hahmottaminenkin vaikeata, jos ei pysty pläräämään kirjaa. Ei kyllä koskaan osta sähköistä kirjaa, eihän sitä voi ottaa mukaan kylpyynkään, niin kuin parin euron dekkareita.

Englanninopettaja, koska kommentoi sitä, kuinka pojat osaavat englantia nyt paljon paremmin kuin aikaisemmin, koska oppivat pelaamalla.

Halusi joskus Internet-yhteyden opetusluokkaan, mutta rehtori tuumasi, että "mihinkäs sinä "veliponteva/pipsapossu" sitä nettiä oikein muka tarvisit?" ja asia jäi siihen. Tämä voisi liittyä siihen, että koulut ovat hyvin eriarvoistuneet. Voisi ilmetä, että atk-luokan ovat omineet jotkin opettajat (kokemusta on, kuinka yksi aineryhmä laati atk-luokan lukujärjestyksen-> muille ei riittänyt aikaa).

Huom! kyseessä on hyvä opettaja, joka välittää oppilaistaan, on enemmän sosiaalisesti suuntautunut. Keskustelussa voisi kanssa tulla ilmi, että on ollut mukana kansainvälisyyshankkeessa, jossa oppilaat työskentelivät jossakin oppimisympäristössä. Mutta tällöin keskittynyt sisältöön, tekniikassa saanut tukea.

n 62 v matematiikan opettaja

suhtautuu positiivisesti tvt:n käyttöön, tvt-aktiivi, näkee hyvää, "rauhallisempi" suhtautuminen
vertailu millaista oli aikaisemmin'... voisi olla matikisti, ja kehuu sitä, kuinka esim. ilmaisia symbolisen laskennan ohjelmistoja on saatavilla. + päässälaskutaitoja ja arviointia pitää osata tehdä ilman laskinta
tekee Geogebra-appletteja ja laittaa niitä jakoon + ylläpitää siihen liittyvää wikiä

42 ajatuksia
Ennen
- itse ei käyttänyt tietokonetta opiskeluaikana paitsi tekstinkäsittelyohjelmaa. (netti oli, yliopistossa kaikilla laitoksilla ei annettu tunnuksia)
- kirjaston käyttö (jonkun pitää puhua siitä, kuinka nyt artikkelien hakeminen esim write-n-sitellä on helppoa, esim. dialogi 42 ja 22v välillä)
- vertailu siihen, kuinka 42v:lla on gradun viitteet vielä tallessa ruutuvuihkossa.

Nyt
- tunnukset välttämättömiä
-  wilma, sähköinen reissuvihko, (nämä niitä käytännön pakko asioita)
- kirjastopalvelut
- tietotekniikka koulussa, smart-taulut,
- symboliset laskimet tulevat sallituiksi ylioppilastutkinnossa
- mahdollisuus kysyä netistä apua työkavereilta ( tää voisi tulla 62 vuotiaalta)

lyijykynä, paperi, liitutaulu, piirtoheitin, kopiokone,  (sininen väri, tuoksu, jne), kartta ja keppi
tietokone, internet
käsitys luokkahuoneesta suppea vs laaja
sanakirja vs nettiyhteisöt
 

Tiedon saatavuus ja levittäminen

Miten tiedon saatavuus ja levittäminen on muuttunut n. 20 vuoden aikana? Onko opettaja turha? Miten tvt muutti opetusta? (yleinen teema Teknologia oppimisen tukena)

Projektipäällikkö Pirjo

Käsikirjoitustiimi: Tapio, Pia, Hannu

Visuaalinen tiimi: Ari, Pirjo, Eija

Audiotiimi: Tapio, Ari

Viimeistelytiimi: Eija, Hannu, Tapio

Aikataulu: Käsikirjoitus 31.10 - 2.11.

Tekninen toteutus: 3.11. alkaen

Viimeistely: 16.11. mennessä

Digitarinoiden esittely: 17.11.

linkkejä: http://www.wevideo.com

http://www.storycenter.org/cookbook.pdf

http://atuubi.yle.fi/digitarinoita

DIGITARINAN KÄSIKIRJOITUSVAIHE MA 31.10 -KE 2.11.

Synopsis: Käsikirjoituksen lyhyt hahmotelma, jossa tarina tiivistetään yhteen lauseeseen, joka kertoo koko tarinan ja juonen rajatusti,

Treatment: Tarinan henkilöt, juoni kohtauksittain, avainrepliikkejä, tarinan tunnelma,

Kuva- ja äänikäsikirjoitus: Tarina kohtauksiksi jaettuna, kohtauksissa käytettävät kuvat (kuvien tarkoitus, metaforien käyttö), toiminta, äänet, dialogi.

Tässä työskentelyvaiheessa erityisen aktiivisessa roolissa on käsikirjoitustiimi, joka voi tavata suunnittelun merkeissä joko kasvotusten tai esim. AC:ssa. Myös visuaalinen- ja audiotiimi alkavat tässä vaiheessa tuottamaan materiaalia digitarinaa varten.

Vapaita ideoita

Ehdotus synopksikseksi

Tiedon saatavuus on helpottunut viimeisen 20 vuoden aikana kirjastosta, opettajasta, ns.joukkoviestimistä - tv, radio, lehdistö - eli nyk. media - www-sivujen kautta sosiaaliseen mediaan. Tietoa ei enää passiivisesti oteta vastaan, vaan sitä on saatavilla netin kautta ympäri maailman ja sitä voi itse tuottaa yhdessä muiden kanssa erilaisissa nettiyhteisöissä. Tieto on valtaa -lauseella on tänään toinen sisältö. Tiedolla on vaikea hallita, koska sitä voi lähettää ja vastaanottaa helposti.

 

Hannun ehdotus:

TVT opetuksessa ja opiskelussa kolmen eri ikäisen opettajan näkökulmasta. Nuorin edustaa idealismia ja vaatimuksia, tällaista pitää olla, keskimmäinen ahdistusta ja muutosvastarintaa, miten ennen oli paremmin, kolmas realismia ja monipuolista käyttöä.

Tapio tiivisti edellisen yhteen lauseeseen:

Kahvipöytäkeskustelu TVT:n hyödyntämisestä opetuksessa ja opiskelussa kolmen eri-ikäisen opettajan näkökulmasta.

 

Ideoiden aarreaitta

 

  • esitys mielikuvina, kuvasarjoina ilman varsinaisia roolihahmoja
  • musiikki/äänet luomassa tunnelmaa
  • näyttelijät vai ei (ääninäyttelijät? kertoja?)
  • aluksi laajempaa näkökulmaa, mediakasvatuksen puolelle menevää, esim. arabikevät tai NewYorkin mielenosoitukset ovat somen tuomia mahdollisuuksia, sitä ennen oli www ja sitä ennen koulu ja kirjasto. Näitä ajatuksia voi tuoda tuohon keskusteluunkin.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

@pirjoriitta No niin, loistavaa! Oma apu, paras apu :)
arirapo arirapo   (19.11.2011 08:02)
 

Vitsit! Minähän sain nuo kaikki videot omaan blogiin. Ja ihan itse keksin, miten. Miettikää: tämmönen harmaantuva täti-ihminen älyää näin paljon. Minulla on vielä toivoa. Mukavaa viikonloppua kaikille! ja huom! En tuhonnut mitään.
pirjoriitta pirjoriitta   (18.11.2011 19:27)
 

@Eijam Avaa tästä kirjoitustila. Sieltä löytyy youtube-linkki.
anonymous   (17.11.2011 17:55)
 

Miten tuo löytyy youtubesta? yritin etsiä mutta en löytänyt.
Eijam   (17.11.2011 16:17)
 

Miten tuo nyt sais laitettua omaan blogiin?
Eijam   (17.11.2011 16:12)
 

@arirapo @tapiomoi @Eijam @hmakio @piams Mikä merkillinen koodaus on noissa väliaikaversioissa? Yritin saada niitäkin wordpressiin, mutta sepä ei onnistunut. Tuo Tapion tekemä versio meni mukisematta, mutta noissa kahdessa muussa on toisenlaiset koodit eikä ne suostuneet näkymään wordpressissä. Palikkaohjeita kyselee mdm Delete.
pirjoriitta pirjoriitta   (17.11.2011 13:28)
 

Tuota on huomenna hyvä esitellä.
Eijam   (16.11.2011 23:05)
 

siinä oli kopiokonekondomi, eli puhdas a4.
hmakio   (16.11.2011 18:03)
 

Muistitteko pyyhkiä rasvaiset posken jäljet kirjaston kopiokoneesta!!! ;)
jannelansitie   (16.11.2011 17:58)
 

kiitos elämyksestä =)
anonyymi vierailija naapuriryhmästä
anonymous   (16.11.2011 17:06)
 

Erinomainen pläjäys :) (autossa)
arirapo arirapo   (16.11.2011 17:02)
 

@tapiomoi Loistavaa työtä! @arirapo @pirjoriitta @hmakio @Eijam @tapiomoi Tämä työ ei mielestäni esittelyjä kaipaa. Antaa digin kertoa omaa tarinaansa. ;-)
piams   (16.11.2011 15:44)
 

;) Joo, hyvä! Nährään huomenna.
hmakio   (16.11.2011 14:52)
 

@tapiomoi Tämä on tosi hyvä! Kiitos! Ja loppukin riittävän korkeissa sfääreissä.
pirjoriitta pirjoriitta   (16.11.2011 13:48)
 

@arirapo @pirjoriitta @hmakio @Eijam @piams Nyt on valmis video linjoilla, ja aikaakin jäi vielä tunti. Käytin taiteellisia vapauksiani viimeistelyyn, toivottavasti kelepuutatta! :)
tapiomoi   (16.11.2011 12:58)
 

@arirapo Sain tiedoston dropboxista, mutta se käyttäyty ihan samalla tavalla kun se edellinenki. Latasin youtubesta .aviksi tuon pätkän ja nyt toimii. Teen viimeistelyn huomenna aamusella, upin youtubeen ja upotan tänne jollain selkeällä otsikolla varustettuna. Esimerkiksi "Ihmettelijöiden digitarinan valmis ja lopullinen versio nimeltään "Eihän tässä ole kyse pelkästään koulusta"."
tapiomoi   (15.11.2011 23:24)
 

@pirjoriitta Ei tässä nyt vielä mitään korvaamatonta ole tuhottu, Madam Delete :))) Originaali on tosiaan nyt siellä dropboxissa odottamassa.
arirapo arirapo   (15.11.2011 20:26)
 

@tapiomoi @arirapo Ette usko, miten minua nolottaa, kun mämmäröin tuon videon kans. Ne Tapion lisäykset ja tuo Arin varsinainen video on tosi hyviä, mutta miten ne sais yhdistettyä. Siitä on tosiaan pitkä pätkä pois, samoin kahvilajutusta on pätkä pois.
pirjoriitta pirjoriitta   (15.11.2011 20:01)
 

@tapiomoi Saitko sen uuden nyt sieltä Dropboxista?
arirapo arirapo   (15.11.2011 19:41)
 

@Eijam varmaan sekä että ;-)
piams   (15.11.2011 15:52)